Scrolltop arrow icon
CZ
CZ flag icon
Mobile close icon
CTA background
Objednejte si bezplatnou zkušební lekci bez závazků
VYZKOUŠET ZDARMA
Sdílet
LinkedIn share icon
Inspirující ženy ve filmech, dokumentech a komiksech
Animované filmy a filmy
Star icon
07.03.2023
Time icon 10 min
Comment icon 0 komentářů

Oslavte Mezinárodní den žen s filmy o ženách

Obsah

MDŽ, čili Mezinárodní den žen, připadá na 8. března. Mnozí muži ho slaví a potěší květinou maminky, babičky, kolegyně v práci nebo si večer s partnerkou vyrazí do kina na romantický film ve dvou. Proč neoslavit letošní Mezinárodní den žen také s dětmi? Máme pro vás několik zajímavých filmů o ženách.

Historie Mezinárodního dne žen

Historie MDŽ žen sahá až do předválečné doby, kdy se ženy domáhaly volebního práva. V roce 1908 se v New Yorku sešlo tisíce švadlen, které stávkovaly a domáhaly se lepších pracovních podmínek a víc práv pro ženy. O dva roky později se za volební práva žen začala domáhat aktivistka Clara Zetkinová z Německa a od roku 1911 se slavil svátek žen v Německu, Rakousku-Uhersku, Dánsku a Švýcarsku. V České republice si bohužel svátek díky dřívější politické propagandě vysloužil špatnou nálepku, ale moderní MDŽ je svátek mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost a mír.

Dokumenty a filmy o ženách pro dětské publikum

Oslavte Mezinárodní den žen z pohodlí domova spolu s dětmi. Vybrali jsme pro vás filmy o ženách a dívkách, které potěší, vzdělá a pobaví děti i dospělé. Navíc mohou témata níže uvedených snímků podnítit konverzaci ohledně MDŽ i u vás doma. 

Anglické filmy sledujte s malými angličtináři v anglickém znění nebo zapněte titulky v závislosti na jejich jazykové úrovni. Jedná se o báječný způsob, jak prostřednictvím pohádek a poutavých příběhů motivovat děti k učení anglického jazyka. Trénují tak poslech, rozšiřují si slovní zásobu a navíc se hezky pobaví.

Malá sokolnice (The Eagle Huntress)

Dokumentární příběh, co svou dobrodružnou povahou na MDŽ potěší celou rodinu, vás zavede do pohoří Altaj k rodině nomádů. Hlavní postavou je 13letá dívka Aisholpan z Mongolska, která má jediný sen – stát se sokolnicí.

Sokolnictví je tradičně mužská činnost, která se po staletí dědí z otce na syna, a praktikovali je pouze Kazaši a Kyrgzové. Loví s orly skalními, jedním z nejrychleji se pohybujících zvířat na zemi. Každá rodina má vlastní techniky a tajemství, které si předává z generace na generaci.

Aisholpan touží jít ve stopách svého otce z již sedmé generace sokolníků. Ten věří, že Aisholpan má stejné schopnosti jako chlapci a pomůže jí trénovat. Každý orel může mít jen jednoho pána, a tak Aisholpan musí nejdříve získat vlastního orla, který s ní bude žít, trénovat a lovit, dokud ho později nevypustí do volné divoké přírody, kde dožije svá poslední léta.

Hlavní hrdinka trénuje dlouhé měsíce, až je připravena zúčastnit se slavné lovecké soutěže. V té čelí 70 nejlepším sokolníkům z celého Mongolska. Soutěž nakonec vyhrává a její orel dokonce zlomí jeden z rychlostních rekordů. Po soutěži s otcem cestuje v extrémních mrazech a sněhových podmínkách do hor, kde loví lišky.

Malá sokolnice patří k příběhům o ženách, které jsou moderní a reprezentují svět, ve kterém si dívky mohou plnit jakékoli sny. Dokument je vhodný pro děti od 8 let s rodičovským dohledem. Najdete ho například na Amazon, iTunes či Google Play.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (Moana)

Animovaný příběh plný dobrodružství a akčních scének vypráví o nebojácné dospívající dívce Vaianě, dceři náčelníka polynéského ostrova. Hlavní hrdinka se vydává se na výpravu, aby zachránila svůj lid. Po cestě potká poloboha Mauiho, díky kterému se stane zkušenou mořeplavkyní. 

Nejedná se o typickou romantickou princeznu, jaké známe z příběhů od Disneye. Vaiana se snaží diplomaticky vyřešit problémy svého lidu po boku zvířecího parťáka a bez pochyb se stane náčelnicí ostrova. O zábavu se starají další různé postavičky a nechybí strhující písničky.

Animovaný příběh, který krásně vzdává hold polynéské kultuře, je pro děti od 6 let a můžete ho streamovat na Disney+, iTunes či Google Play a dalších kanálech.

Bethany Hamilton: Unstoppable

Mezi filmy o ženách, které nepřestávají inspirovat svět, patří dokumentární film o Bethany Hamiltonové. Dětství strávila na překrásných plážích své rodné Havaje. A už od svých 8 let věřila, že se stane profesionální surfařkou. 

Ve 13 letech ji napadl žralok a Bethany přišla o paži. Jiní by se možná začali oceánu vyhýbat obloukem, ale to není případ Bethany. Láska k oceánu a touha po profesionálním surfování byla silnější než strach a překonání fyzického handicapu. 

Bethany v realistickém dokumentu inspiruje svým mocným životním příběhem. Diváky provádí těžkými zkouškami života a dělí se o krásu i bolest, radost i smutek, prohry i výhry a inspiruje ke smysluplnému prožití života. 

Dokument je motivací, abychom se nikdy nevzdávali svých snů i přes překážky osudu. Dnes je Bethany nejen úspěšnou profesionální surfařkou, ale s jednou paží zvládá vychovávat i tři syny. 

Film můžete sledovat na většině streamovacích platformách a je dostupný také na DVD. Vzhledem k tématu útoku žralokem se nedoporučuje pro děti do 8 let, s rodičovským dohledem pak ve věku od 8 do 13 let.

Amelia 

Životopisný příběh o Amelii Earhartové patří do kategorie historických filmů o ženách. Amelia už jako malá dívka snila o létání při pohledu na letadla, která se vznášela nad kansaskou prérií. 

Ale ve 30. letech minulého století byla představa ženy coby pilotky extravagantní, jelikož ženy pracovaly v té době hlavně v domácnosti. Nicméně Amelie se pilotkou skutečně stala a také první ženou, která přeletěla Atlantik. K tomu ji přiměl vydavatelský magnát George Putnam. 

Amelia se dostává do centra pozornosti, stává se z ní celebrita a nejslavnější pilotka. Putnam Amelii pomáhá napsat knihu, později se stává jejím manželem a její létání a pokusy o letecké rekordy financuje.

Earhartová se pouští do čím dál tím nebezpečnějších dobrodružství a rozhodne se obletět svět. V roce 1937 však Amelie nad Pacifikem mizí. Pátrání po ní je neúspěšné, přesto se nesmazatelně zapsala do dějin letectví.

Dramatický příběh je plný romantiky a dobrodružství. Děti ho mohou sledovat od 11 let například na Prime Video, Apple TV i jiných streamovacích kanálech.

Are you a parent and want to share your experience?
Reach out to tell your story.

A Ballerina’s Tale

Další dokumentární film o ženách, co je pro MDŽ jako stvořený, vás zavede do úžasného a tvrdého světa baletu. Sleduje kariéru Misty Copelandové, která svůj příběh zároveň i vypráví.

Malá Misty se věnuje tanci v malém baletním studiu a stává se jednou z prvních afroamerických sólistek. Film zmiňuje kulturní dopad a profesionální vzestup Copelandové napříč zraněními a dalšími problémy.

Film vznikl díky kampani, která získala peníze na jeho financování. Značnou částkou přispěl také slavný zpěvák Prince. Snímek měl příznivá hodnocení a ohlas. Dokument je vhodný pro děti od 9 let a najdete ho například na Google Play, YouTube nebo Prime Video.

Doktorka Plyšáková (Doc McStuffins)

Animovaný seriál vypráví o malé dívce Dottie Plyšákové, která má přání stát se lékařkou. Na vysněnou práci trénuje spolu se svými kamarády-hračkami opravováním těch rozbitých. 

Dottie zachraňuje a pomáhá. Cestuje časem a svým magickým stetoskopem umí vytvářet nadpřirozené efekty, takže její panenky a hračky ožívají, zpívají veselé písničky a podobně. Epizody jsou krátké a obsahují originální písničky, které děti milují.  

Příběhy o Doktorce Plyšákové a jejích přátelích jsou dostupné na Disney+ nebo Hulu a hodí se pro ty nejmenší diváky už od 3 let.

Dal mi jméno Malála (He Named Me Malala)

Dokument představuje mladou pákistánskou aktivistku a držitelku Nobelovy ceny za mír Malalu Júsufzajovou, která se už od útlého věku zasazovala o práva dívek – především na vzdělání. 

Film líčí, jak se dokázala stát ještě výmluvnější poté, co byla pronásledována a postřelena ozbrojencem z Talibanu. Dokument získal řadu ocenění a sledovat ho můžete u příležitosti Mezinárodního dne žen na Prime Video nebo Apple TV s dětmi od 12 let.

Divotvůrkyně (The Miracle Worker)

Životopisný film vypráví příběh o Anne Sullivanové, která změní život

spisovatelky Helen Kellerové. Helen v dětství v důsledku těžké spály oslepla a ohluchla. Neschopnost komunikovat ji frustruje a často podléhá nekontrolovatelným výbuchům zlosti. Bezmocní rodiče proto kontaktují o pomoc školu pro nevidomé.

Do příběhu přichází Sullivanová, kterou škola coby bývalou studentku do rodiny Kellerových posílá. Anne bourá Heleninu bariéru z ticha a temnoty svojí laskavostí, vytrvalostí a tvrdohlavostí. Učí Helenu mluvit rukama a objeví v ní inteligentní bytost. Helena se v dospělosti naučí mluvit.

Divotvůrkyni můžete na MDŽ pustit dětem od 10 let na Apple TV nebo HBO Max. 

Královna z Katwe (Queen of Katwe)

Život ve slumu Katwe je pro 10letou Phionu a její rodinu neustálým bojem. Pomáhá matce s prodejem kukuřice na trhu i s péči o mladšího bratra. Svět se jí změní, když v rámci misijního programu potká Roberta, který trénuje fotbal a učí děti hrát šachy.

Zvídavá Phiona se hru rychle naučí a brzy se stává nejlepší hráčkou ve skupině. Robert ji přes počáteční odpor místních šachových úřadu vezme na celostátní turnaj v prestižní škole. Phiona však zvítězí. 

Film sleduje skutečný příběh talentované holčičky, její vzestupy a pády na soutěžích, životní boje ve slumu a cestu za lepším životem díky úspěchu v šachové soutěži. Snímek je dostupný například na Prime Video nebo na DVD a s rodičovským dohledem vhodný pro děti od 8 do 13 let.

Slavíte MDŽ u vás doma? Co znamená Mezinárodní den žen pro vás a bavíte se o tomto svátku s vašimi dětmi? Máte nějaký oblíbený film o ženách, který byste nám rádi doporučili? Jako vždy se budeme těšit na vaše názory, tipy a postřehy. A nezapomeňte sledovat Novakid na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné novinky.

Rate this post

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám líbit
Sledování nejlepších seriálů na Netflixu v rámci procvičování angličtiny
Animované filmy a filmy
Vyberte jazyk
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Používáme cookies, aby pro Vás bylo používání našich webových stránek pohodlnější. Návštěvou webu souhlasíte s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči. Návštěvou webu souhlasíte s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.